Er du klar til et nyt år?

Det har længe været synligt på diverse butiksdekorationer, at julen nærmer sig, og mens det måske har været svært at komme i julehumør i oktober og november, er det nu sandt: Vi befinder os i anden halvdel af december, og både julen og nytåret er ikke mange dage borte.

Det betyder samtidig, at et nyt år i virksomheden er mindre end en halv måned fra sin start, hvilket er en god anledning til at se tilbage på året, der afsluttes og frem på det, der skal til at begynde. I denne måned hjælper vi dig med at gøre nogle af de overvejelser, der kan gøre næste år til et succesfyldt år i din forretning.

Brug regnskabet og budgettet strategisk

Indgangen til et nyt år er for de fleste forbundet med praktiske opgaver såsom indberetninger til SKAT, aflægning af regnskab og formulering af budget for det kommende år. Opgaver, der af mange betragtes som rutineprægede formaliteter, der gerne skal overstås hurtigst muligt.

Men netop aktiviteter som aflægning af regnskab og formulering af det kommende års budget er oplagte som anledninger til at kaste et kritisk blik på forretningen og overveje, hvilke strategiske skridt, der bør tages. Det strategiske fokus fjernes nemlig let fra hverdagen, hvor det ofte er tidskrævende nok bare at sørge for den løbende drift af virksomheden.

I regnskabet får du kvantitativt overblik over dine aktiviteter og de omkostninger og gevinster, der er forbundet med dem, og tallene kan bruges til at gøre opmærksom på steder, der evt. bør op- eller nedprioriteres.

 

Sæt klare mål for året
– og ikke kun økonomiske!

Når du udformer budgettet for næste år bør du sætte en række klare målsætninger for, hvad du ønsker at opnå. Målsætninger er nemlig med til at guide dine aktiviteter, så tiden bruges så effektivt som det er muligt – især, hvis målene er højt sat og konkrete.

Et af de punkter, du bør sætte mål for, er naturligvis din økonomi. Meget peger i retning af, at 2015 bliver et år med vækst i nationaløkonomien, og der er ingen grund til ikke at forfølge dette, også i din virksomhed, så nøgletallene vedrørende eksempelvis omsætning og afkast bliver bedre næste år end i år. Måske skal der endda ansættes nye medarbejdere?

Udover de økonomiske målsætninger, der indgår som naturligt element i ethvert budget, er det dog også værd at overveje, hvilke ikke-økonomiske, mere strategiske målsætninger, der kan sættes for året. Det kan både bruges til at planlægge dine aktiviteter og dine økonomiske prioriteringer, og bør derfor tænkes igennem, inden budgettet lægges.

 

  • Overvej eksempelvis at sætte mål for din virksomheds synlighed og kendskabet til dig hos din målgruppe.
  • Indikatorer på disse forhold kan fås ved at danne overblik over trafikken på din hjemmeside, omtale på andre hjemmesider (Trustpilot, sociale medier m.v.), antallet af uopfordrede henvendelser til dig fra potentielle kunder og lignende.
  • Hvis du formår at skabe fremgang på disse fronter er det sandsynligt, at du – med din eksisterende forretningsmodel – vil kunne øge omsætningen markant, og overvej således, om det er blevet tid til at booste markedsføringen, søgemaskineoptimeringen af din hjemmeside eller lignende.
  • Hvis virksomheden skal have fremgang, er det vigtigt, at du konstant holder dig opdateret på viden, og også mål herfor kan med fordel formuleres i forbindelse med budgetlægningen. Det kan være, at du skal finde X antal relevante kurser, sørge for at læse X antal relevante bøger eller blot skal kunne svare ”ja” til, at du har lært noget nyt, hver måned?

 

Andre målsætninger kan vedrøre forhold som udviklingen af nye produkter, forsøg på at gøre forretning på nye markeder og måske endda ønsket om en mere hensigtsmæssig balance mellem arbejde og fritid.

Mange spørgsmål kan være relevante at stille, når du alligevel retter blikket frem mod året, der kommer, og nogle vælger decideret at skrive også ikke-økonomiske målsætninger ind som et punkt i forbindelse med budgettet, evt. som bilag.

Det vigtigste er under alle omstændigheder, at de strategiske tanker gøres.

Efterlad en kommentar

Vi er RessourceKompagniet. Vi giver dig gode råd, tips og ideer til din virksomhed. Vi kommer med korte forklaringer og hjælp til din bogføring og dit regnskab, ligesom vi af og til kommenterer på noget af det, vi læser rundt omkring, og som vi tror, at du kan få glæde af.

Tøv ikke med at kommentere på vores indlæg eller med at stille spørgsmål til os. Det vil vi sætte pris på.

 

Se flere gode
RESSOURCER her